Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

Najava : Svečanost povodom otvaranja rekonstruisanog objekta Instituta za javno zdravlje

Najava : Svečanost povodom otvaranja rekonstruisanog objekta Instituta za javno zdravlje
Datum objave: 18.05.2010 12:14 | Autor: Direkcija

Ispis Štampaj stranicu


Direkcija

Objekat Instituta za javno zdravlje Crne Gore nalazi se u krugu Kliničkog centra „Kruševac“ u Podgorici. Ukupna korisna površina objekta je cca 4.400 m2.

U zgradi Instituta predvidjen je smještaj centara i službi Instuta za javno zdravlje uključujući i prostor za tehničku službu, ekonomski blok, kao i nastavno obrazovnu djelatnost.

Projektom izgradnje i rekonstrukcije predvidjena je dogradnja postojećeg prizemlja i sprata kao i nadogradnja nove etaže, tako da je spratnost objekta povećana za jednu etažu i na jednom dijelu objekta iznosi suteren, prizemlje i sprat, a na drugom prizemlje i dva sprata.

Objekat sadrži 35 laboratorija sa pratećim prostorima za pripremu uzoraka smještene u prizemlju i prvom spratu objekta, labarataorijsku kuhinju i magacinski prostor u suterenu, prostore za uzorkovanje materijala i prateće administrativne prostorije u suterenu objekta, 50 kancelarija, 4 sale za sastanke, amfiteatar sa 246 mjesta, računarsku salu sa 18 mjesta, biblioteku, kafeteriju, sanitarne prostore, pomoćne prostorije, čajne kuhinje, kao i tehničke prostorije.

I faza radova dogradnje i nadgradnje postojećeg objekta Instituta započeta je krajem 1999. godine u skladu sa zahtjevom Ministarstva zdravlja CG o proširenju postojećih kapaciteta kao i o formiranju novih funkcionalnih cjelina u okviru postojećeg Instituta.
Tokom 2000. god. izvedeni su radovi na temeljenju i montaži čelične kosntrukcije kao i izradi novih medjuspratnih tavanica koje su obezbijedile dodatnih 2.400 m² novog prostora. Zbog specifičnosti radova kao i zbog uslova za nesmetanim funkcionisanjem postojećih službi Instituta ova faza u izvodjenju trajala je do kraja 2001. god. Paralelno sa izvodjenjem konstrukcije tekli su i radovi na pokrivanju objekta i izradi fasadnih obloga, odnosno prozora.
Zavreštkom radova na konstrukciji ujedno je i završen najosjetljiviji dio posla na realizaciji ove investicije.

Početkom 2002.godine završeni su svi radovi I faze u koju je uloženo 1.250.000 €. Radove I faze izvelo je preduzeće »Industriaimpex« iz Podgorice.

Radovi II faze koji su podrazumijevali izvođenje građevinsko zanatskih i instalaterskih radova na nadograđenom dijelu objekta, kao i kompletnu rekonstrukciju i adaptaciju postojećih prostorija započeli su kroz Kapitalni budžet u 2008.godini.
Svi ugovoreni radovi su završeni početkom maja tekuće godine, čime su se stvorili uslovi za predaju objekta korisniku.

Pored značajnog broja instalacija (medicinski gasovi, računarske instalacije, protiv požarne instalacije, sigurnosne instalacije i sl.) objekat je opremljen kancelarijskim i laboratorijskim namještajem, dok je naročita pažnja posvjećena osobama sa posebnim potrebama, pa je iz tih razloga ugrađen lift, odgovarajući sanitarni prostori i komunikacije.
Takođe, završeni su svi radovi na infrastrukturnim priključcima, kao i parternom uređenju sa saobraćajnim prilazom i parking prostorom.

Radove na realizaciji II faze izvodila su preduzeća DOO „Lipa“ – Cetinje, AD“Crnagoraput“ -Podgorica, dok je opremanje objekta kancelarijskim i laboratorijskim namještajem izvelo preduzeće Tlos d.d. – Zagreb.

U realizaciju II faze utrošeno je 4.467.329,00 €. Prema tome ukupna vrijednost kompletno izvedenih poslova I i II faze iznosi 5.717.329,00 €.

Direkcija          Direkcija