Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

Završena izgradnja škole u Golubovcima, u vrijednosti od 4,5 miliona eura

Završena izgradnja škole u Golubovcima, u vrijednosti od 4,5 miliona eura
Datum objave: 17.06.2019 12:59 | Autor: Uprava javnih radova

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Građevinski radovi na Srednjoj mješovitoj školi u Golubovcima, vrijednosti više od 4,5 miliona eura, su završeni. Škola će biti u funkciji od septembra, poručili su danas tokom obilaska škole ministar prosvjete Damir Šehović, direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić i predsjednica Gradske opštine Golubovci Tanja Stajović.

Direktor Nuhodžić je izrazio zadovoljstvo zbog privođenja kraju ovako važnog projekta, koji će, kako je rekao, služiti na ponos ne samo građanima Golubovaca, već i cijeloj Crnoj Gori, s obzirom na to da je ovo jedan od najljepših i najkvalitetnijih obrazovnih objekata u zemlji. 
On je zahvalio svim akterima koji su radili na ovom kompleksnom projektu i istakao da je izgradnju pratilo ispunjavanje svih građevinskih standarda, o čemu govore savremeno opremljeni kabineti i učionice, kao i reprezentativna fiskulturna sala.

Biro za odnose sa javnošću Vlade CG

Ministar Šehović je rekao da je riječ o objektu koji se prostire na 5,5 hiljada metara kvadratnih i namjenjen je za boravak 750 učenika. 

- Objekat se sastoji od četiri lamele u kojima je smješteno 12 učionica, nekoliko laboratorija, kabineta i radionica, biblioteke sa čitaonicom, prostorije za upravu, nastavnike i ostalo osoblje, kao i fiskulturne sala od oko 480 mjesta. Ovo je ujedno i jedina srednja škola na teritoriji Golubovaca, zbog čega ona ima izuzetan značaj za građane ove opštine - rekao je ministar. 

On je najavio da će od septembra u ovoj školi učenici biti u prilici da se obrazuju za četvorogodišnje programe - opšti smjer gimnazije, ekonomski tehničar i poljoprivredni tehničar, kao i trogodišnje programe – kuvar, konobar i frizer. Nastava će biti stručno zastupljena kvalitetnim kadrom, a izbor smjerova vršen je na osnovu interesovanja đaka i tražnje na tržištu. 

Biro za odnose sa javnošću Vlade CG

Šehović je izrazio uvjerenje da će upis, koji je počeo danas, biti na očekivanom nivou, što i jeste jedan od najvažnijih ciljeva Ministarstva prosvjete koje upravo sprovodi kampanju „Stručno je ključno – Alati budućnosti su u vašim rukama!“, jer, kako je rekao: „Time želimo da pošaljemo poruku svršenim osnovcima da su srednje stručne škole odličan izbor za njih, odnosno za sve one koji imaju talente za brojne programe koje ove škole nude“. 

On je podsjetio da Ministarstvo prosvjete posvećeno radi na realizaciji 38 kapitalnih projekata iz oblasti obrazovanja, od čega je čak 10 planirano na teritoriji Glavnog grada. Najavio je da se za školu u Tološima i City kvartu u narednom periodu raspisuje konkurs za idejno rješenje, a planirane su škole na Zabjelu, Karabuškom polju i podgorička gimnazija, te da su sve ušle u Kapitalni budžet. On je rekao da će, ukoliko procedure budu tekle po planu, do kraja godine početi radovi na izgradnji vrtića u Bloku VI, a osim tog vrtića planirana je gradnja vrtića na Zlatici, Starom aerodromu, Tuškom putu i City kvartu. 

Biro za odnose sa javnošću Vlade CG

Predsjednica Stajović je rekla da je izgradnjom ovog objekta Zeta dobila modernu obrazovnu ustanovu, čime će biti značajno olakšano školovanje djece iz ovog kraja, samim tim što će se smanjiti vrijeme i troškovi putovanja, uz bogatu obrazovnu ponudu. Stajović je istakla da će savremena školska sportska dvorana riješiti višedecenijski problem sportskih klubova iz ove gradske opštine i biti centar sportskih dešavanja.

Biro za odnose sa javnošću Vlade CG

Gradska opština Golubovci je završila izgradnju pristupne saobraćajnice, što je bila njena obaveza u realizaciji ovog projekta. Škola je u potpunosti opremljena i prije otvaranja potrebno je sprovesti još svega nekoliko proceduralnih koraka. 
PR SLUŽBE UPRAVE JAVNIH RADOVA I MINISTARSTVA PROSVJETE