Мања слова Већа слова РСС

Питајте Управу

>

ВИИ састанак Секторског мониторинг одбора за Оперативни програм Регионални развој 2012-2013

ВИИ састанак Секторског мониторинг одбора за Оперативни програм Регионални развој 2012-2013
Датум објаве: 24.11.2017 14:19 | Аутор: Дирекција јавних радова

Испис Штампај страницу


Седми састанак Секторског мониторинг одбора за Оперативни програм Регионални развој 2012-2013, одржан је 23.11.2017. године у Подгорици у Хотелу Хилтон.

Састанку су присуствовали представници Европске комисије и Делегације Европске уније у Црној Гори, свих институција укључених у ИПА ИИИ компоненту у Црној Гори, као и релевантни представници владиног и цивилног сектора.

Састанак је отворио г-дин Саша Радуловић, шеф Оперативне структуре и државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма који је пожелио добродошлицу присутнима након чега је констатовао да нијесу испуњена сва предвиђања која су раније изнешена и да ће само један од пет инфраструктурних пројеката бити завршен у уговорном року и у периоду доступности ИПА средстава. Ипак, указао је на комплексност и разноврсност пројеката, те чињеницу да је за све службенике Оперативне структуре ово био први програм који је спроведен по свим правилима ЕУ па се сами програм не може окарактерисати као неуспјешан. Ово је представљало стални процес учења за све службенике Оперативне структуре, а кратак рок за имплементацију планираног је узроковао одређене пропусте из којих су извучене поуке и за које ће сви настојати да се не понављају у наредном циклусу.

Представник Европске комисије, г-дин Аргириос Писиотис је поздравио присутне и додао да, иако Програм није имплементиран у потпуности у уговорном року и неће бити у потпуности исплаћен до краја године, пројекти се морају посматрати из угла њиховог значаја, одрживости и квалитета јер ће у дугом року допринијети развоју Црне Горе у складу са препорукама ЕУ.

У наставку састанка детаљно су презентовани статуси пројеката, како из области животне средине и саобраћаја, тако и пројекти у оквиру приоритетне осе - техничка подршка. Присутнима се обратио и в.д. директор Дирекције јавних радова, г-дин Алмер Калач који је изнио мишљење и из угла Дирекције јавних радова као Имплементационог тијела у Оперативној структури о свим изазовима и проблемима са којима су се суочили у току имплементације пројеката ОПРР 2012-2013. Указао је на веома кратке рокове опредијељене за имплементацију уговора (пројеката) у односу на вријеме утрошено на процедуре уговарања истих те је самим тим изнио став да су у постављеним оквирима резултати задовољавајући. Након тога је в.д. генерална директорица новоформираног Директората за управљачку структуру у оквиру Министарства финансија, г-ђа Ивана Максимовић презентовала тренутну ситуацију везану за извршена плаћања и за процес потврђивања досадашњих трошкова, као и слања захтјева за додатна средства Европској комисији за потребе финансирања Програма.

На крају састанка, закључено је да је потребно да се предузму све неопходне мјере како би се убрзао и побољшао квалитет рада извођача радова и самим тим искористио већи дио планираних ИПА средстава до краја 2017. године. Такође је потребно уложити додатан напор у наступајућим активностима везаним за затварање програма, а све досадашње проблеме настале у оквиру овог програма треба искористити као лекцију приликом имплементације будућих програма и пројеката.

Планирано је да представници Министарства одрживог развоја и туризма, Дирекције јавних радова и Европске комисије 24.11.2017. године обиђу локације гдје се изводе радови на пројектима „Рехабилитација несанитарног одлагалишта Ћафе у Бару“ и „Рехабилитација пруге на дионици Вирпазар-Сутоморе, у тунелу Созина“.