Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Upravu

>

SAOPŠTENJE

SAOPŠTENJE
Datum objave: 01.06.2017 10:58 | Autor: Direkcija

Ispis Štampaj stranicu


U okviru Ose III - Operativnog programa Regionalni razvoj 2012-2013, definisana je i tehnička pomoć Operativnoj strukturi. Pored ostalih ugovora koji se sprovode u okviru ove Ose u toku je i realizacija ugovora “Jačanje kapaciteta crnogorskih institucija u oblasti finansija, sprovođenja ugovora i FIDIC pravila ” .

Ugovorom je, pored ostalog, definisano organizovanje 3 FIDIC obuke. S tim u vezi u periodu od 29.-20. maja, u saradnji sa akreditovanom FIDIC orgnizacijom, ECV Consultancy Ltd (ECV) i CCM ( Contract and Claims Mgmnt GmbH) održan je poslednji treći seminar. Tema seminara je bila “Potraživanje izvođača i razrešavanje sporova“.

Imajuci u vidu da se sprovođenje infrastrukturnih projekata iz Operativnog programa sprovodi po FIDIC pravilima, seminar je od velikog značaja za njihovo uspješno sprovodjenje, rešavanje potraživanja i mogućih sporova koji nastaju tokom perioda realizacije.

FIDIC - Međunarodni savez inženjera konsultanata, osnovan je 1913. godine sa sjedištem u Ženevi, i danas okuplja 103 nacionalna inženjersko-konsultantska udruženja širom sveta, kao i 1.5 milion stručnjaka u domenu građevinarstva i srodnih disciplina. FIDIC definiše standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, pri čemu su rizici projekta umanjeni i interesi učesnika u projektu zaštićeni.

Pored predstavnika Implementacionog tijela tj tijela koje je zadzeno za sporovodjnje svih projekata definisanih Operativnim programom – Direkcije javnih radova, seminaru su prisustvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva saobracaja.

 

Direkcija  Direkcija