Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Direkciju

>

Održan FIDIC trening za članove Operativne strukture za IPA I – Regionalni razvoj

Održan FIDIC  trening za članove Operativne strukture za  IPA I – Regionalni razvoj
Datum objave: 13.04.2017 10:50 | Autor: Direkcija javnih radova

Ispis Štampaj stranicu


U okviru  ugovora “Jačanje kapaciteta crnogorskih institucija u oblasti finansija, sprovodjenja ugovora i FIDIC pravila ” u -12 periodu od 11aprila u saradnji sa akreditovanom FIDIC orgnizacijom, ECV Consultancy Ltd (ECV) održan je drugi seminar vezan za FIDIC obuku (Fédération International Des Ingénieurs – Conseils ). Tema seminara  bila je  “101 pitanje za diskusiju” kao MODUL -1 napredni nivo.

FIDIC - Međunarodni savez inženjera konsultanata,  osnovan je 1913. godine sa sjedištem u Ženevi, i danas okuplja 103 nacionalna inženjersko-konsultantska udruženja širom svijeta, kao i 1.5 milion stručnjaka u domenu građevinarstva i srodnih disciplina.

FIDIC definiše standardizovane modele ugovora za različite tipove investicionih projekata, pri čemu su rizici projekta umanjeni i interesi učesnika u projektu zaštićeni.

Imajući u vidu da se sprovodjenje infrastrukturnih projekata iz IPA fondova  - Operativni program „Regionalni razvoj“ 2012-2013  sprovodi po FIDIC pravilima, ova vrste obuke je od velikog značaja za uspješno sprovodjenje projekata, a samim tim i za uspješno povlačenje finansijskih sredstava i pripremu budućih infrastrukturnih projekata koji će se finansirati iz IPA II perspektive.

Podsjećamo da ukupnu vrijednost Operativnog programa u iznosu od 26 miliona eura, čine podrška u vidu bespovratnih sredstava (22 miliona eura) i kofinansiranje iz nacionalnog budžeta (4 miliona eura). Program obuhvata 5 infrastrukturnih projekata iz oblasti saobraćaja (željeznički saobraćaj) i zaštite životne sredine (upravljanje vodom i otpadnim vodama):

●          Projektovanje i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže u opštini Berane;

●          Sanacija nesanitarnog odlagališta „Ćafe” u opštini Bar;

●          Sanacija nesanitarnog odlagališta Vrtijeljka u opštini Cetinje;

●          Projektovanje i izgradnja nove elektro-vučne podstanice - Trebešica;

●          Radovi na sanaciji dijela pruge Virpazar-Sutomore u tunelu Sozina

Pored predstavnika Implementacionog tijela tj. tijela koje je zaduženo za sprovodjenje svih projekata definisanih Operativnim programom– Direkcije javnih radova, seminaru su prisustvovali i predstavnici Ministarstva održivog razvoja i turizma, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kao i predstavnik krajnjeg korisnika najvećeg infrastrukturnog projekta iz Opštine Berane.

Direkcija javnih radova   Direkcija javnih radova