Manja slova Veća slova RSS

Pitajte Direkciju

>

Otvoreno gradilište u okviru projekta sanacije nesanitarnog odlagališta “Ćafe”

Otvoreno gradilište u okviru projekta sanacije nesanitarnog odlagališta “Ćafe”
Datum objave: 23.02.2017 16:03 | Autor: Direkcija javnih radova

Ispis Štampaj stranicu


Dana 23. februara otvoreno je gradilište u okviru projekta Sanacija nesanitarnog odlagališta “Ćafe” u opštini Bar. Projekat se realizuje kao dio Operativnog programa za regionalni razvoj 2012-2013 i ima za cilj unapređenje sistema upravljanja životnom sredinom.

 

Na svečanosti otvaranja, prisustvovali su Dragan Asanović, generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom, Andre Lis, šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori, Ivana Glišević Đurović, v.d. Generalne direktorke za koordinaciju programa pomoći EU i dr. Zoran Srzentić, predsjednik Opštine Bar.

 

Na samom početku, generalni direktor Direktorata za upravljanje otpadom Dragan Asanović je okupljenima ukazao na važnost poglavlja 27 u pretpristupnim pregovorima Crne Gore i Evropske unije, čiji bitan dio obuhvata i način upravljanja otpadom. Ovo poglavlje je jedno od najzahtjevnijih u finansijskom i tehničkom smislu, a Crna Gora je na dosadašnjem putu integracija u Evropsku uniju donijela set dokumenata koji su vezani za državni plan upravljanja otpadom.

 

Ivana Glišević Đurović, v.d. Generalne direktorke za koordinaciju programa pomoći EU,  ukazala je na važnost svih projekata koji se realizuju u okviru IPA komponente za Regionalni razvoj.

Na samom kraju, prisutnima se obratio predsjednik Opštine Bar, dr Zoran Srzentić, koji je projekat sanacije nesanitarnog odlagališta “Ćafe” predstavio kao značajan korak u ispunjavanju pretpristupnih uslova, evropskih normi i standarda u oblasti odlaganja otpada. Takođe, podsjetio je na napore koje su Opština Bar i Ulcinj uložili u izgradnju druge regionalne deponije u Crnoj Gori, koja je postala operativna u julu 2012. godine, a kojom se riješilo pitanje komunalnog odlaganja otpada gotovo na cijelom primorju.

Nakon otvaranja, prisutni su obišli lokaciju na kojoj se izvode radovi sanacije nesanitarnog odlagališta “Ćafe”.


Direkcija javnih radova   Direkcija javnih radova